U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.

Ken jij de 5 factoren die de waarde van je huis bepalen?

Scroll down

Je denkt er al een tijdje over na om je woning te verkopen. Het is te klein of te groot geworden. Je wil liever in een andere buurt of gemeente wonen. Of misschien ben je zonet op je absolute dream home gestoten.

Welke reden je ook hebt om te verhuizen, een van de belangrijkste stappen is het verkopen van je huidige woning. Dat geeft je het kapitaal om te investeren in je nieuwe stek. Maar op welk bedrag mag je rekenen? Hieronder vind je de 5 factoren die de grootste impact hebben op de verkoopwaarde van je huis.

 

1. Ligging

Ofwel: hoe ziet de omgeving van je woning eruit?

Heb je een prachtig uitzicht op een weiland, een bos of een ander stukje natuur? Ligt je woning dicht bij een school of andere nuttige plaatsen zoals winkels of sportclubs? Hoe zien de andere woningen in de buurt eruit? Die laatste zijn zogenaamde “referentiepanden” voor de schatting van de waarde van jouw woning.

Voor de coronapandemie was een huis in de stad in het algemeen meer waard dan datzelfde huis op het platteland. Sinds 2020 zien we dat kopers vaker kiezen voor wonen in het groen. Dat gaf de waarde van plattelandswoningen een boost.

Bovendien is er een groot verschil in verkoopprijs tussen steden en provincies onderling. Leuven is bijvoorbeeld de duurste centrumstad, Genk de goedkoopste. Op provinciaal niveau heeft Vlaams-Brabant heeft de hoogste vastgoedprijzen, Limburg de laagste.

Ook de inplanting van je pand op het perceel is van belang. Heb je een grote tuin? Een geweldig terras dat heel de dag in de warme gloed van de zon ligt? Allemaal zaken die meespelen in de waardebepaling van je woning. De geïnteresseerde koper voor jouw woning zal bijvoorbeeld bereid zijn om meer te betalen voor een tuin die zuidelijk gericht is. Daar is het namelijk altijd heerlijk vertoeven in de zon.

De manier waarop de zon op je pand inspeelt, is heel belangrijk. Daarom tonen we voor elk pand dat te koop staat op onze website een speciaal ontworpen kaart. Op deze kaart bekijkt jouw toekomstige koper eenvoudig de stand van de zon gedurende de dag ten opzichte van de woonst.

 

2. Bereikbaarheid

Ofwel: is de woning vlot bereikbaar met de wagen, het openbaar vervoer of de fiets?


Bereikbaarheid is zo een belangrijke factor dat de Vlaamse Overheid de Mobiscore in het leven heeft geroepen. Je berekent deze score (op een schaal van 1 tot 10) zelf via een online tool. De enige informatie die je nodig hebt, is het adres.

 

De Mobiscore

De Mobiscore verbindt de bereikbaarheid van een woning met duurzaamheid. De nabijheid van je woning bij winkels, scholen, stations en bushaltes heeft namelijk een impact op het milieu. Die is kleiner als je daar met de bus of fiets heen kan dan wanneer je de auto moet nemen.

De Vlaamse overheid hoopt zo mensen aan te zetten bewust te kiezen voor een goed bereikbare woning. Dat heeft op zijn beurt invloed op het aantal files, luchtvervuiling, geluidsoverlast en geurhinder.

 

3.    Bouwkenmerken

Ofwel: hoe ziet je woning zelf eruit? 

 

Het bouwjaar 

Het bouwjaar van je woning speelt mee in wat een toekomstige koper zal willen betalen. Vaak gaat deze er vanuit dat een nieuwere woning minder snel gebreken zal vertonen. Bovendien is de leeftijd van een woning vaak gelinkt aan de EPC of Energieprestatiecertificaat. Dat is een document dat je woning een score geeft op vlak van duurzaamheid. 

Een EPC houdt rekening met isolatie, ramen, de verwarmingsketel, de aanwezigheid van zonnepanelen enz. Oudere huizen hebben meestal een lagere EPC-score. Dat schrikt een potentiële koper af. 

 

Het type bebouwing 

Daarnaast beïnvloedt het type bebouwing de verkoopwaarde. Onderzoek van Stabel gaf aan dat kopers in de eerste helft van 2022 bereid waren om meer dan 100.000 euro extra op tafel te leggen voor een open bebouwing in vergelijking met halfopen of gesloten bebouwing.

 

De oppervlakte 

Zowel de bewoonbare oppervlakte als de grootte van het perceel beïnvloeden de verkoopwaarde. Over het algemeen kan je stellen dat hoe groter het huis en de grond, hoe duurder je de woning kan verkopen. Gemiddeld krijg je in Vlaanderen tussen de 1700 en 2400 euro per vierkante meter. 

Ook de indeling van je woning speelt een rol. Kan je op een handige manier met volle boodschappentassen de berging bereiken? Hoeveel slaapkamers, badkamers en bergruimtes zijn er? Kan je ’s ochtends vanuit de slaapkamer rechtstreeks de badkamer instommelen? Hoe handiger, ruimer of mooier de indeling van jouw woning, hoe beter voor de verkoopwaarde.

 

Het karakter 

Ook het karakter van je woning zorgt ervoor dat een toekomstige koper op slag verliefd is. Elk pand heeft zijn eigen look and feel. Is jouw woonst modern of net heel authentiek? Misschien bevat jouw woonst wel heel unieke elementen die de waarde een boost geven?
 
Denk bijvoorbeeld aan heel hoge ramen, authentieke muurschilderingen of glas-in-loodramen of een badkamer met Italiaans calacatta marmer. Stuk voor stuk elementen die jouw woning uniek maken en tegelijk de potentiële verkoopprijs een duwtje in de rug geven.

 

4.    Afwerkingsgraad en onderhoud 

Ofwel: zijn er renovatie- of opsmukwerken nodig?

Als jouw woning tot in de puntjes is afgewerkt met moderne materialen dan is dit een sterk argument om een goede prijs te krijgen. Dit geldt ook voor goed onderhouden woningen. Het maakt de woning instapklaar: de koper kan er zonder extra kosten onmiddellijk intrekken!

Heb jij je woning voorzien van extra’s zoals domotica, op maat gemaakt schrijnwerk, een garage of een zwembad? The cherry on the cake die jouw woning extra aantrekkelijk maakt. En dat weerspiegelt zich ook in de prijs!

Is je woning gebouwd voor 2001? Dan ben je vanaf 23/11/2022 verplicht om een asbestattest voor te leggen bij verkoop. In de asbestinventaris staat waar er asbest is gebruikt bij bouw of afwerking van je woning, en ook hoeveel. Door de negatieve gezondheidseffecten gelinkt aan blootstelling aan asbest stofdeeltjes, is het voor de verkoopwaarde van jouw woning beter als dit materiaal niet (meer) aanwezig is.

 

Eerst renoveren, dan verkopen? 

Betekent dit nu dat je onmiddellijk de breekhamer moet bovenhalen voor een groot renovatiewerk? Zo eenvoudig is het niet. Je maakt voor een renovatie ook kosten en je moet er zeker van zijn dat je inspanningen lonen. Een renovatie garandeert helaas niet altijd een hogere verkoopwaarde. 

Denk goed na over de investeringen die je zal doen. Een grote tuin heeft inderdaad z’n waarde maar als die er verwilderd bij ligt, zal je potentiële koper vooral een grote kostenpost zien. In dat geval is het wel een goed idee om zelf de handen uit de mouwen te steken en je tuin een facelift te geven. 

Ook op vlak van energie-efficiëntie loont het vaak om kleine investeringen te doen. Kopers hechten veel belang aan EPC. De investeringen verdien je dankzij een goed EPC meestal makkelijk mee terug. 

Ben je het niet zeker? Vraag dan advies vragen aan een expert, zoals Immo Fixed. Wij helpen jou met kleine en grote tips. Bijvoorbeeld waarom je die felle muur beter toch maar beter wit schildert. Of we werken een voorstel uit met of zonder nieuwe keuken voor je toekomstige koper. 

Contacteer ons vandaag nog met al jouw vragen en ideeën.

 

5.    Energielabel  

Ofwel: hoe energiezuinig is je woning?

Een energiezuinige woning brengt meer op. Dat is logisch aangezien de toekomstige eigenaar kan besparen op zijn energiekosten.

Maar hoe zuinig is zuinig? Dit toon je aan via de EPC score van jouw woning. 

 

EPC – Energielabel 

Wanneer je je woning verkoopt is het verplicht om een EnergiePrestatieCertificaat voor de leggen. Het EPC geeft met een score van F (rood) tot A+ (groen) eenvoudig weer hoe energiezuinig je gebouw is. EPC is een objectieve en transparante score met als bedoeling investeringen in energie-efficiëntie aan te moedigen.

Je laat dit certificaat opmaken door een erkend energiedeskundige. Deze expert bezoekt je woonst en vervolledigt daarna zijn observaties in software opgelegd door de Vlaamse Overheid. 

Deze onderdelen van je woning zijn van belang voor EPC:
•    Dak
•    Muren
•    Vloeren
•    Vensters
•    Deuren en poorten
•    Verwarming
•    Technische installaties zoals zonnepanelen, warmtepompen, ventilatiesysteem, zonnewering…

Wist je dat het EPC is niet enkel een vaststelling is van de huidige toestand van je woning? Het rapport geeft ook nuttige tips voor gerichte renovaties om de score te verbeteren. De aanbevelingen zijn concreet genoeg om direct mee aan de slag te gaan.

Zo vervang je misschien best dat dakraam door een nieuw exemplaar met hoogrendementsglas. Of isoleer je best je spouwmuren. Het verslag geeft bijvoorbeeld ook aan of je dak geschikt is om een zonneboiler op te installeren. Ga je stap voor stap te werk om de aanbevelingen in het verslag uit te voeren? Dan zie je vooraf hoeveel verbetering dit in EPC zal realiseren. En dat resulteert dan weer in een betere verkoopwaarde!
  
Een onderzoek van de KU Leuven toonde aan dat woningen met goede labels (A+, A en B) tot wel 11% meer opbrachten bij verkoop dan vergelijkbare woningen met een gemiddeld label (E). Bovendien is de verkooptijd voor energiezuinige woningen korter. Ze zijn tot 25% sneller verkocht!

 

Benieuwd naar de waarde van jouw woning?   

Neem dan contact op met Dominique of Duncan. Zij stellen na een bezoek aan je woning een gedetailleerd schattingsverslag op. Dit geeft jou een goed beeld van de verkoopwaarde van je huis of appartement. 

Een ervaren vastgoedmakelaar zoals Immo Fixed onder de arm nemen gaat mee tot een succesvolle verkoop lijden. Dankzij de combinatie van een accurate inschatting met onze professionele aanpak sta jij nog sterker in je schoenen om volop voor je toekomstplannen of droomwoning te gaan. Waar wacht je nog op?
 

Vragen voor één van onze experts?

Neem contact op met ons en we helpen je graag verder!

Contacteer ons
Sluit menu Immo Fixed