U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.

Waarom vastgoed een slimme investering blijft

Scroll down

Een blik op de vastgoedmarkt in 2023

De afgelopen jaren waren enorm onvoorspelbaar en onzeker. Denk maar aan de covid-19 pandemie, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. En ondertussen rommelt het in de bankenwereld. Maar wat bleef overeind als rots in de branding? Juist, ja: de vastgoedmarkt!

De stormloop op vastgoed en de sterke prijsstijgingen die daarmee gepaard gingen in 2021 zijn ondertussen voorbij. Toch bleven hoge prijzen de norm in 2022. Waaraan kan je je nog verwachten in 2023? En hoe zorg je dat je dit jaar een rendabele investering in vastgoed doet?
 

Energielabel zorgt voor verdeeldheid

In 2023 neemt de druk toe op oudere panden. Niet alleen is sinds november 2022 een verplicht asbestattest van toepassing op gebouwen van voor het bouwjaar 2001, ook het belang van het energielabel is fors toegenomen. Dit komt door de recent ingevoerde renovatieplicht.
 

Wat is de renovatieplicht?

Vanaf dit jaar is de Vlaamse renovatieplicht van kracht op woningen en appartementen die verkocht worden en op het moment van verkoop een energielabel E of F hebben. Koop je zo’n woning, moet je het pand renoveren naar label D of beter. Dit binnen de 5 jaar na aankoop/overdracht.
 
Een passie hebben voor de vastgoedmarkt gaat veel verder dan transacties. Het gaat om relaties opbouwen en vinger aan de pols houden van wat er speelt in de markt.

 

Impact op de vastgoedprijzen in 2023

Er is in de vastgoedwereld weinig consensus over de algemene trends voor het vervolg van 2023. Maar over 1 ding is iedereen het eens: de prijzen van energieverslindende panden zullen onder druk staan. Kopers houden rekening met de meerkosten van een verbouwing, onder invloed van de renovatieplicht.

Vooral woningen die een twintigtal jaar geleden werden gerenoveerd, zullen delen in de klappen. Dit komt omdat deze woning vaak nog te goed zijn om al volledig opnieuw te renoveren. Helaas hebben ze vaak een laag energielabel omdat er daar zoveel jaren geleden nog veel minder focus op lag.

 

Dus, goedkoop kopen en renoveren?

Zo eenvoudig is het niet. De kosten voor een renovatie zijn fors gestegen het laatste anderhalf jaar. Duurdere materialen en gestegen energieprijzen liggen daarvan aan de basis. Bovendien stijgen de prijzen van energiezuinige panden niet meer mee aan datzelfde tempo. Kopen en renoveren zijn in deze omstandigheden geen waterdichte strategie om tot een rendabele investering te komen. Maar het kan wel!

Deze tips helpen je om een rendabele investering te doen in een pand dat gerenoveerd moet worden. Check zeker:

  • EPC rapport

Hierin staat niet enkele een score, maar het rapport bevat ook zeer praktische tips om de EPC waarde te verbeteren. Zo kan je als geïnteresseerd koper inschatten over welke renovatiekosten het gaat. Dit check je best door een prijsofferte op te vragen bij een aannemer, zo ben je zeker van de actuele kost.

  • Lagere verkooprechten

Als je het pand aankoopt als jouw enige woning, heb je mogelijks recht op verlaagde verkooprechten van 1%. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden, zoals bijvoorbeeld de verplichting op een ingrijpende energetische renovatie binnen 6 jaar na aankoop.

  • Premies

Check eenvoudig op premiezoeker.be of je recht hebt op een premie.

  • Gunstige financieringsopties

De experten van Immo Fixed brengen je in contact met de meest geschikte partner voor financiering voor jouw noden en situatie. Contacteer ons vrijblijvend! 

Scroll verder om meer te weten te komen over financieringsmogelijkheden.

 

Een inflatiebestendige investering

Inzetten op een verbeterd energielabel voor je investeringspand is altijd een goed idee. Niet alleen komt het de waarde van het pand ten goede, sinds 1 oktober 2022 heeft Vlaanderen de indexatie van de huurprijzen ook gekoppeld aan de energiezuinigheid van de woning. Enkel verhuurders van woningen met het label A+, A, B of C kunnen de huur volledig indexeren en zo inflatiebestendig blijven.
 

Vastgoed kopen is en blijft een goede investering zolang je op enkele dingen let zoals het energielabel en de financiering. Professioneel advies inwinnen bij Immo Fixed helpt je een slimme aankoop doen.

 


Welke panden stijgen in waarde in 2023?

Hoewel eigenaars van oudere panden met slechte energielabels hun waarde misschien voor het eerste in jaren zien dalen, zullen deze types vastgoed het goed blijven doen in 2023:

  • Nieuwbouwwoningen,
  • Gerenoveerde, energiezuinige woningen, en
  • Luxepanden.
 

 

Kies voor de juiste financiering

Bij belangrijke aankopen zoals vastgoed hoort een slimme financiering. 
 

Bulletkrediet 

Een bulletkrediet (krediet op vaste termijn of eindtermijnkrediet) is een type lening waarbij je alleen de rente betaalt gedurende de looptijd van de lening. Het geleende bedrag betaal je aan het einde van de looptijd in 1 keer terug. 

Bulletkredieten worden vaak gebruikt voor investeringen in vastgoed. Je betaalt het geleende bedrag aan het einde van de looptijd terug met de verkoopopbrengst van je pand.

Ben je ondernemer? Dan kan je via een bulletkrediet privévastgoed verwerven waarbij jouw vennootschap fiscaal vriendelijk voor de opbouw van je kapitaal zorgt.

Meer weten? Neem contact op met Dominique. Zij is expert in vermogensopbouw en bescherming voor ondernemers.
 

Hypothecair krediet

Om met de deur in huis te vallen: je woning aankopen via een hypothecair krediet is duurder geworden. ImmothekerFinotheker bekeek de rentebarometer voor een typische hypothecaire lening op 20 jaar met 20% eigen inbreng. 

Gedurende 2022 is de rente voor dergelijke lening gestegen van 1,38 naar 3,38%. Voorlopig blijft de rentevoet stabiel rond deze waarde. De hogere rente betekent concreet dat je meer moet betalen voor dezelfde lening. Maar als je meeneemt dat de inflatie op historisch hoog peil blijft, valt er nog altijd iets te zeggen voor een hypothecaire lening. Dit dan wel op voorwaarde dat je het juiste pand voor je investering kiest.

 

We go the extra mile voor al onze klanten. Van vastgoedadvies tot advies over financiering. Immo Fixed geeft altijd duidelijke antwoorden.

 


Vastgoed blijft een slimme investering

Als je de juiste keuzes maakt, absoluut! Er spelen veel factoren mee die de prijzen en rendementen in de vastgoedsector beïnvloeden. KBC maakte hierover een gedetailleerde analyse in een recent onderzoeksrapport.

De twee belangrijkste redenen waarom investeren in vastgoed een goed idee blijft, zijn deze:

1.    Op korte termijn is de inflatie nog steeds groter dan eventueel verlies aan waarde dat jouw pand zou kennen door financieringskosten in combinatie met stagnerende marktprijzen.

2.    Op lange termijn behoudt vastgoed een goede waarde in vergelijking met andere, meer volatiele investeringen. 

Heb je toch nog twijfels? Laat je bijstaan door een expert!
 

Investeren in vastgoed? De experts van Immo Fixed staan voor je klaar

De vastgoedmarkt in 2023 is een verdeeld landschap met stijgende en dalende prijzen. Om jouw investering de grootste kans op een sterk rendement te geven, neem je daarom best een expert in de arm. 

Bij Immo Fixed houden we niet alleen vinger aan de pols in de markt, we hebben bovendien een fijne neus voor het vinden van jouw droompand. Met 15 jaar ervaring en 1000 verkochte panden op de teller beantwoorden Duncan en zijn team alle vragen die je hebt over de vastgoedmarkt.

Check zeker ook onze “wij zoeken voor jou” module, of contacteer ons vandaag nog voor advies.
 

Vragen voor één van onze experts?

Neem contact op met ons en we helpen je graag verder!

Contacteer ons
Sluit menu Immo Fixed